Forskningsprojekter

På denne side får du en oversigt over det overordnede projekts formål og metode, igangværende forskningsprojekter samt et overblik over andre nyttige ressourcer, som du kan have gavn af.

DANIVAS kohortestudiet

DANIVAS er et prospektivt kohortestudie, som indsamler sundhedsdata og biobank blodprøver på patienter med Kæmpecellearterit og Polymyalgia Rheumatica på reumatologiske afdelinger i Danmark.

Overordnet er formålet med dataindsamlingen at undersøge, om vi med den viden, vi får med nyere billeddiagnostik omkring sygdommenes udbredelse, kan forudsige behandlingsbehov og prognose for den enkelte patient. Hermed vil vi nemlig bedre kunne individualisere behandlingen.  

Projektet rummer desuden muligheden for at belyse en lang række øvrige forskningsspørgsmål bl.a. vedrørende patienternes forløb, effekt og bivirkninger ved behandling, komorbiditet og komplikationer til sygdommene samt risikofaktorer og biomarkører herfor.

Igangværende projekter

GCA-PRO

Status:

Igangværende

Periode:

2024-NU

Projektansvarlige:

Nanna Barslund Grøn, Annette De Thurah og Berit Dalsgaard Nielsen.

Beskrivelse:

GCA PRO er et sygdomsspecifikt spørgeskema til patienter med kæmpecellearterit. Spørgeskemaet er udviklet og valideret på engelsk og nyligt oversat til dansk. I dette projekt tester vi spørgeskemaets reliabilitet ved test-retest. Projektet forventes at rekruttere patienter fra efteråret 2024.

Læs mere om projektet

Tidligere projekter

Der er i øjeblikket ingen tidligere projekter at se.

Alle publikationer

Her kan du se alle publikationer, der er lavet og udgivet som en del af DANIVAS-projektet.

Vil du lave et projekt i DANIVAS?

Ønsket med DANIVAS er at skabe et brugbart datagrundlag for forskningsprojekter indenfor kæmpecellearterit og/eller polymyalgia rheumatica. Ønsker du at lave et forskningsprojekt i DANIVAS kan du bruge data, der allerede er indsamlet, eller der kan være mulighed for at bruge DANIVAS platformen til et prospektivt studie med eventuelle supplerende variable oprettet i eCRF’en i RedCap.  

For at sikre høj videnskabelig kvalitet, motivere samarbejde og undgå overlappende projekter, kræver et forskningsprojekt i DANIVAS en godkendelse af styregruppen.

Et nyt projekts art, herunder om der er tale om våde eller tørre data, og om projektet falder under den allerede godkendte DANIVAS protokols formål, kan have betydning for, hvordan et nyt projekt løser de juridiske krav under databeskyttelseslovgivningen, -forordningen og sundhedsloven. Der er indgået fælles dataansvarsaftale imellem de deltagende rekrutterende afdelinger og DANIVAS protokollen har hjemmel fra videnskabsetisk komite og er anmeldt på Region Midtjyllands interne fortegnelse over forskningsprojekter.